Resan till Haiti

Första dagen

På planet hade vi köpt två Pepsi, mackor och godis så vi skulle klara ett dygn i flygplanet. För det är så lång tid det tar för att resa från Seoul till Port au Prince, Haitis huvudstad. Port au Prince är landets största stad och här bor det lika många som bor i hela Sverige, 10 miljoner. Andra stora städer är Gonaïves och Port-de-Paix. Vi var ganska pirriga och det kändes lite läskigt för båda, för vi hade läst om vad UD hade skrivit. Det stod att dom avråder att åka till Haiti på grund av säkerhetsskäl och för att det är hög kriminalitet.

Haiti är också ett av världens fattigaste länder. Men vi hade sett på bilder att det ska vara jättefin natur och stränder. Vi landade efter 24 timmar. När vi gick av planet var det som en mur av värme som bara slog emot oss. Vi var väldigt trötta på grund av stora tidsskillnaden på 13 timmar från Sydkorea. Vi hade bokat hotell när vi ordnade med resan så vi tog bara en taxi dit när vi hade hämtat våra väskor och gått igenom tullen. Hotellet hette Le Plaza Hôtel. Taxiresan var rolig. Vi försökte tala franska - som man talar här på Haiti - med taxichauffören. Men eftersom vi inte kan franska så förstod han inte så mycket. Tur att vi hade skrivit namnet på hotellet på en lapp! Man talar franska här för att det har varit ägt av Frankrike och befolkningen blev slavar. Men i början på 1800-talet gjorde slavarna uppror och vann och jagade iväg fransmännen.

När vi kom fram checkade vi in på hotellet, lämnade vårat bagage på rummet och sedan gick sedan vi ut för att upptäcka staden. Vi gick runt och fick se Port au Prince som ligger i en vik. Haiti har ett bergigt landskap och det märks för stadens hus är upp byggda på bergs sluttningar.

Det är nio år sedan, alltså 2010, en jättestor jordbävning drabbade Haiti och Port au Prince allra värst. Många drabbade människor bor fortfarande i läger eftersom deras hus förstördes i jordbävningen. Ungefär 110 000 personer dog och över 3 miljoner behövde nödhjälp. Befolkningen lever nu väldigt fattigt. Vi blev väldigt rörda när vi fick se små barn knappt klarar sig på grund av den fattigdom som finns i landet. 

Innan mörkret kom så skulle vi gå och äta på en restaurant som hette Papaya som hade traditionell mat från Haiti. Vi hade bokat bord innan vi lämnade hotellet så det var inte bråttom att få en plats. Jack tog en fajita med kyckling och Vincent tog Fried chili mushrooms.Vi åt även mangopaj och kokosnötsglass till efterrätt. DET VAR JÄTTEGOTT!!!. Nästa gång ska vi testa att äta hummer - för det äter man mycket här. Vi bestämde att vi skulle gå hem innan 22:00 för att det var hög kriminalitet i landet och dom hade varnat oss på hotellet innan vi gick ut. När vi kom till hotellet så gick vi direkt och la oss för att det hade varit en tuff dag.

Andra dagen

Vi vaknade och gick upp och borstade tänderna. Sedan gick vi ner för att äta av hotellets frukostbuffé. Jack åt mango som är en av de saker som exporteras från Haiti. Andra saker är kaffe och kakao. Vincent åt tre våfflor med färsk frukt. Vi lyssnade på buller från trafiken på gatan och människor som ropade på franska från marknadsstånden i närheten. För kunna se mer av Haiti och vara säkra hyrde vi en guide som ska ta oss runt på ön. Han hette Akiir Mando-Almo och han hade en liten bil vi kunde åka runt med. Idag skulle vi besöka National museumet Panthéon. Museet handlade om Haitis historia och det var mycket intressant.

Efter museet föreslog Akiir att vi skulle åka till Chalet Tropical som är en strand i Port Au Prince. Här spenderade vi resten av eftermiddagen för att planera morgondagens utflykt som skulle ta oss till Bassin Bleu som är ett vattenfall i staden Jacmel. Kvällen spenderade vi på hotellet och talade med andra turister och de som jobbade på hotellet. Vi försökte höra mer om Voodoo som vi vet finns som religion på Haiti. Men alla var väldigt hemlighetsfulla och ingen berättade något.

Tredje dagen

Idag skulle Akiir ta oss till Jacmel som ligger söder om Port Au Prince för att besöka ett vackert vattenfall och vatten. Vi fick med oss en lokal specialitet "Grillot" som som matsäck. Det är fiterat fläskkött. På vägen åkte vi förbi flera mangoodlingar.

När vi kom fram så behövde vi betala för att vi skulle få komma in i Bassin Bleu. Vi betalade och alla vi tre fick komma in. Akiir började berätta om historien bakom denna plats och när han var klar så hoppade vi i det fina turkosa vattnet.

Vi var där en stund tills vi började bli hungriga. Vi började gå upp och tog fram våran matsäck. Det var jättegott med Grillot. Akiir började prata om varför den hette Bassin bleu och vi fick reda på att det betyder Blå bassängen på franska. Efter vi hade ätit så körde tillbaka till hotellet. Akiir släppte av oss och vi sa hej då och sedan körde han iväg. Vi var på hotellet och bara kollade på våra telefonerna tills klockan blev 20:00. Vi gick sedan till Hotellets egna restaurang. Jack tog en Sweet & Chili pork och Vincent tog Sesam shrimp. Det var inte det bästa vi någonsin ätit men helt ok. Vi gick sedan upp till våra rum och sov.

Fjärde dagen/rese dagen

Vi vaknade ungefär 20 över sex och packade vårat bagage. Sedan gick vi ner till receptionen och checkade ut oss från hotellet. Vi tog en taxi in till flygplatsen. Vi checkade in vårt bagage och sedan gick vi upp till säkerhetskontrollen som gick ganska fort. När vi var klara så gick vi till ett fik så vi kunde få i oss lite frukost. Vi tog varsin apelsinjuice och en macka var. När vi var klara så började vi gå mot gaten där vi väntade för att dom skulle släppa på oss på planet. Sedan gick vi på planet och tog våra sittplatser för att åka mot Venezuela i Sydamerika!


Läs mer om vår resa till Venezuela


Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång